Programok, szolgáltatásokLovaglás és szekerezés

Gyermekek és felnőttek is szívesen ülnek nálunk lóhátra a szabadidejük alatt. Bea, Szikra és Holdas, megbízható és barátságos lovak, akiknek a hátára bárki szívesen felpattan. A szekerezést családoknak, baráti társaságoknak ajánljuk. Egy kis kocsikázás a faluban, közös énekléssel és egy kis pálinkával megtűzdelve bárkikor jó program lehet.

Szekerezés Lovagoltatás

Népi ételek készítése kemencében és szabadtűzön

A régi vidéki ételek iránt érdeklődőknek szívesen bemutatjuk, hogyan készül az eredeti hortobágyi slambuc, de semmiképpen ne hagyja ki kemencében sült kenyérlángosunkat sem. Kemencéinket Ön is bátran használhatja. Készült már bennük rengeteg kakaós csiga, kalácsok és kenyérfélék, csülök és egészben sült kismalac is. Kemencében, vászonfazékben sokkal ízletesebb lesz a töltött káposzta, a többi disznótoros finomságról nem is beszélve. Vendégeink gyakran élnek a szalonnasütés és grillezés lehetőségével is. Szezonális jelleggel be tudjuk mutatni a befőttek készítését és a lekvárfőzést is.

A kültéri kemence Kenyértészta Így készül a kenyérlángos Kenyérlángos Főzés szabadtűzön Készül a töltött káposzta Töltött káposzta készítés Diós kürtös kalács


Régiségbemutató

Ismerjük meg a régmúlt használati tárgyait! Tudja Ön, hogyan működik a szövőszék? Nálunk ki is próbálhatja! Hogyan készül a Kisvakond nadrágja, avagy miből lesz a vászon? Mi is az a rokka és mi a motolla? Mire használták régen a jármot és mire való a rocska? A házigazda jól felkészült ezekre a kérdésekre, sőt mi több, szívesen továbbadja tudományát az érdeklődőknek.

Régiségbemutató Rokka A régmúlt használati tárgyai Rocska Perzselő

Nádtetőkészítés és vályogvetés bemutatása

Előre egyeztetve igény szerint megmutatjuk, hogyan készültek a régi parasztházak. A vályogvetést és a nádtető készítés fortélyait igen kevesen ismerik már. Nem árt ezekből sem egy kis tapasztalatot szerezni.

Vályogtégla

Állatsimogatás, állatgondozás

A hozzánk érkező gyerekek legkedveltebb időtöltése. A lovak, kecskék, birkák és nyuszik semmilyen táplálékot nem utasítanak vissza és képesek egész nap enni. A gyermekek ezt kihasználva szívesen etetik őket akár kézből is, közben persze alkalom adódik megsimogatni ezeket az állatokat.Kecskesajt készítés, kecskefejés

Szezonális jellegű program. Próbálja ki Ön is, hogyan kell megfejni egy kecskét! A kapott tejet megkóstolhatja Ön és családja is. Zsírosabb és ízletesebb, mint a tehéné. A maradékból pedig nagyon finom, több féle ízesítésű lágy kecskesajtot szoktunk készíteni, melynek módját szívesen megtanítjuk másoknak is. Nálunk nincsen titkos recept.

Kecskefejés Készül a kecskesajt

Disznótor

Nagyobb családoknak, baráti társaságoknak gyakran szervezünk disznótorokat. Ezek első sorban hideg időben, télen zajlanak. Ilyenkor henteseink segítségével lehetőség adódik részt venni a feldolgozásban, megtanulni, melyik része a malacnak a karaj, a tarja, vagy az orja? Természetesen a feldolgozott húsból disznótoros csemegéket készítünk, amelyekből nagyokat eszünk, de útravalót is vihet belőle az utazó.

Így készül a hurka Szalámi töltés Házi kolbász Malacpecsenye A jól megérdemelt disznótoros ebéd

Íjászkodás

Két íj áll a vendégeink rendelkezésére. A felnőttek és a gyerekek, baráti társaságok egyaránt kedvelt elfoglaltsága az udvaron felállított céltáblába lövöldözni. Gyakran családok, csapatok között komoly versengések alakulnak ki.

Íjászkodás Csoportos íjászkodás


copyright © 2014. Koroknai Porta - Báránd. All rights reserved.