Programok Hajdú-BiharbanDebrecen

Debrecen az ország második legnagyobb városa. Emlegetik "kálvinista Róma"-ként, vagy "Cívisváros" néven.

Megszámlálhatatlan látnivalóval és programmal csalogatja a kirándulókat. Számtalan templom, múzeum, szobor, híres épület és vendéglő található itt. A nyugodt falusi pihenés alkalmával érdemes egy napot rászánni és elutazni Bárándról Debrecenbe (50km), megismerkedni a várossal, felkeresni egy-két nevezetességet (Debreceni Nagytemplom, Csonkatemplom, Református Kollégium - itt töltötte diákéveit Csokonai Vitéz Mihány és Ady is, Tímárház, Gyógyfürdő), megkóstolni egy-két finomságot a Gara Cukrászdában, illetve útba ejteni egy jó "Loki-meccset", vagy megnézni egy darabot a Csokonai Színházban. Kiemelkedő rendezvénye a városnak a Debreceni Virágkarnevál, amit egyszer mindenkinek látni kell, de a nyár mindig érdekes programokat rejteget (Pulykanapok, koncertsorozatok). Nagyon szép a városközpont télen, a karácsonyi vásár idején is.


Virágkarnevál Nagytemplom Pulykanapok Csokonai Színház

Hortobágy

Ha a pásztoréletről és a pusztáról beszélünk, a Bárándtól 50km-re fekvő Hortobágy jut eszünkbe. Az elmúlt években nagy fejlődésnek indult a település, ezzel elérve, hogy az év minden szakában érdemes ide ellátogatni. Mindenkinek érdemes egyszer látni a Kilenclyukú hidat, amely Közép-Európa leghosszabb kőhídja. A Hortobágyi Nemzeti Park a Vadasparkkal különleges látnivalókat nyújt a látogatóknak. Ritkán találkozunk például bivalyokkal és szürkemarhákkal. ezek mindegyike fellelhető itt. A Hortobágyi Nagycsárda is újra várja vendégeit 2011 nyara óta. A Pásztormúzeum, a Körszín kézműveskiállítás és bolt, a Mátai ménes és a Hortobágyi Madárkórház is egész évben élményt nyújt. A település programjai méltán nagy hírűek, például: Hortobágyi Hídivásár (aug. 20.), Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok (július első hétvégéje), Daruünnep (október közepe), tavaszi télbúcsúztató és tavaszköszöntő kihajtási ünnep, adventi behajtási ünnepség.

Hortobágyi Csárda Hortobágyi Kilenclyukú híd Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok Hortobágyi Nemzetközi Lovasnapok Hortobágyi Madárkórház

Hajdúszoboszló

A fürdőváros tőlünk 25km-re található. Hajdúszoboszló a belvárosa és a fürdőnegyede miatt Magyarország kedvelt turisztikai célpontja. Elsősorban nyáron érdemes ide látogatni. Kiemelkedőek a gyógyfürdő és az azzal kapcsolatos szolgáltatások. A fürdő négy részből áll: a srtand, uszoda, aqupark, élménypark. A belváros sétálóutcái színes boltokat, kirakatokat tartogatnak. Finom fagylaltokkal, ételkülönlegességekkel, bazársorokkal és rengeteg külföldivel találkozhatunk. Aki a kultúra iránt érdeklődik, annak bátran ajánljuk megtekintésre a Bocskai Múzeumot, a Harangházat, a gyógy- és termálvíz megtalálójának, Pávai-Vajna Ferencnek a szobrát.

Hajdúszoboszló fürdője Hajdúszoboszló fürdője Hajdúszoboszló Aquapark Hajdúszoboszló Harangház Hajdúszoboszló Bocskai István Múzeum Hajdúszoboszló Bocskai István Múzeum

Püspökladány

Püspökladány a hozzánk legközelebb eső város. Mindössze 10km-re van Bárándtól közúton. Igazi alföldi város. Látnivalókban és nevezetességekben itt sincs hiány. A Karacs Ferenc Múzeum helytörténeti jelentőségű. Állandó (A bihari Nagy-Sárrét története a lecsapolástól 1914-ig, Karacs Ferenc élete és munkássága) és időszakos kiállításoknak ad helyet. A természeti értékek között említésre méltó a Farkas-szigeti arborétum. Különleges látnivaló a szikkísérleti erdő. A városban található református és katolikus templom. Püspökladányban élő és tevékenykedő szobrászművész, Győrfi Lajos több szobra és emlékműve megtalálható az egyes parkokban, tereken. A településnek hajdúszoboszlóival megegyező minőségű gyógyvize van, ezért érdemes felkeresni a gyógyfürdőt, de ha kisebb forgalmú strandra szeretnének menni gyermekeikkel, szintén ideális választás.

Gyógyfürdő Győrfi Lajos alkotása Karacs Ferenc Múzeum Arborétum


copyright © 2014. Koroknai Porta - Báránd. All rights reserved.