Kemencében sült kenyérlángos
Hozzávalók:
- 80dkg kenyértészta
- 1 kis doboz tejföl
- füstölt szalonna
- bacon
- paprika
- paradicsom
- hagyma
- kapor
Kenyérlángosunk elkészítése bizony több embert igényel. Mindennek az alapja, hogy kemencénket megfelelő hőmérsékletűre fűtsük kukoricakóróval. A megfelelő hőmérsékletet nem lehet pontosan leírni, jó pár év és jó pár kéve kóró elégetése után tökéletesedik bennünk a kemencefűtés mestersége. Kenyértésztánkat, melyet a bárándi pékségből vásárolunk, sütőlapát méretűre nyújtjuk. Figyelünk arra, hogy a lapátot megfelelően belisztezzük, különben leragad az alapanyag. A tésztát megkenjük tejföllel, majd kaprot szórunk rá. Ezután jöhet az előzőleg felaprított hagyma, paprika, paradicsom, végül pedig füstölt szalonnával és bacon-nel, esetleg kevés füstölt kolbásszal adunk falusias ízt az egésznek. Mindezek után kb. 10 perc a kemencében és máris fogyasztható frissen sült kenyérlángost kapunk eredményül.
Tipp: Ha a kész kenyérlángosra még egy kis tejfölt kenünk, akkor még finomabb!
Régen a kenyértésztát mindenféle feltét nélkül sütötték ki és a friss, forró lepényt fokhagymával esetleg tejföllel kenték meg. Így is nagyon finom!