Hortobágyi slambuc bográcsban, szabadtűzön
Hozzávalók:
- sós, vagy füstölt szalonna (kb. 0,5kg)
- házi száraztészte
- krumpli (kb. 1kg)
- só, víz
A szalonnát kockára vágjuk, és bográcsban kisütjük. Amikor ezzel megvagyunk, hozzáadjuk úgy a krumplit, hogy a szalonna alul maradjon, majd felönjük vízzel, úgy, hogy a kruplit kb. 2 centivel lepje el. Ízlés szerint sózzuk, de számítsunk arra, hogy a szalonna általában sós! Amikor a krumpli majdnem megfőtt, akkor hozzáadjuk a száraztésztát, ezt addig főzzük, amíg a száraztészta is meg nem fő, és amíg a víz is elfő. Ezután kavarjuk és pirítjuk. A hagyomány szerint 32-szer kell megforgatni a kapott masszát úgy, hogy az alját lepirítjuk, és határozott mozdulattal a bogrács tetejére fordítjuk.